Badhus

Bada i Budapest

Välkommen till badhusens huvudstad. En titel Budapest förtjänar tack varje sina rika naturtillgångar av termalvatten och flertalet badhus. Det välgörande mineralvattnet med en temperatur mellan 20-80 grader är något som lockar badälskare från hela världen. Ingen annan stad i världen är lika tät av badhus & span vilket gör att badkläder är ett måste att packa ned i resväskan inför vistelsen i Budapest. Här följer några av våra favoritbad i Budapest.

Széchenyibadet

Széchenyibadet-i-Budapest
Populära Széchenyibadet

Ungerns djupaste & varmaste badhus är en favorit bland både ungrarna och turisterna. Széchenyibadets vackra anläggning från 1913 är en av Europas största badanläggningar och här finns ett stort utbud av bad & spaalternativ. Badet har en riktigt vacker innergård med tre olika bassänger. Här kan man se de ungerska männen spela schack med varandra samtidigt som man tar ett dopp i 38-gradigt vatten. Efter ett besök på Széchenyi så förstår man varför det är Budapests populäraste badhus.

Gellértbadet

Gellertbadet-i-Budapest
Ståtliga Gellértbadet

Nedanför Gellértberget reser sig Budapest kanske mest klassiska badhus, Gellértbadet. Denna pampiga byggnad i jugendstil rymmer både badanläggning och hotell. Gellértbadet har utan tvekan stadens vackraste badhusinteriör. Är man inte på badhumör kan man alltid unna sig någon av de många spabehandlingar som erbjuds. Att besöka Gellértbadet är en upplevelse som kombinerar två av Budapests främsta specialiteter, välgörande bad och storslagen arkitektur!

Rudasbadet

Rudasbadet-i-Budapest
Rudasbadet

Rudasbadet är ett av Budapests äldsta bad och som har anor som sträcker sig ända tillbaks till Ungerns osmanska period. Byggnaden anlades på 1560-talet och är ett av de populäraste turkiska badhusen i Budapest. Detta termalbad har 6 olika bassänger och kupoltaket över den 8-kantiga huvudbassängen är verkligen magnifik. På fredagar och lördagar har Rudasbadet öppet till 04.00 om man känner för att ta sig ett uppvärmande nattdopp.

Királybadet

Királybadet-i-Budapest
Ett mindre termalbad

Även detta turkiska badhus tillhör ett av de äldre termalbaden i Budapest och byggdes i mitten av 1500-talet. Precis som Rudasbadet så är badhuset utformat med en oktogonal huvudbassäng och takkupol, något som kännetecknar ett äkta turkiskt badhus. Királybadet är ett av Budapests mindre termalbad och har ”bara” fyra termalbassänger. År 2011 ändrade man reglerna och tog bort separata baddagar för endast män respektive kvinnor, nu är badet öppet för alla.

Lukácsbadet

Lukacsbadet-i-Budapest
Favoriten bland lokalinvånarna

Detta badhus som är byggt i nyklassicistisk stil öppnade sina dörrar 1894. På den tiden blev Lukácsbadet snabbt Budapests mest omtyckta badhus och förvandlades till en mötesplats för ungerska artister och författare. Idag har badet åtta olika bassänger. Lukácsbadet är fortfarande lite av en favorit bland de lokala invånarna och kan därför vara ett alternativ om ni vill komma bort från de lite mer turistiga baden.