Sevärdheter

Majoriteten av svenskarna som reser till Budapest väljer att göra en weekendresa. Med flera sevärdheter & platser som kvalar in på UNESCOS världsarvslista så finns det gott om saker att se i Budapest och det kan bli svårt att få tiden att räcka till. Och vart börjar man egentligen? Här hjälper vi dig att få koll på sevärdheterna man inte får missa under sin vistelse i Ungerns vackra huvudstad.

Sevärdheter-i-Budapest
Ett Budapest fullproppat av sevärdheter – Foto: Attila

Budapest är en stad som är rik på vacker arkitektur. Vart man än går så finns det alltid någon gammal byggnad, staty eller bro som man kan stanna och beundra. Trots en och annan törn från andra världskriget så är staden väldigt välbevarad. Den sevärdhet som kanske råkade allra mest illa ut är förmodligen Budaslottet. Denna ståtliga byggnad fick efter andra världskriget genomgå en flera år lång restaurering. Idag är Budaslottet en del av världsarvslistan och därför helt klart värt ett besök när man är i Budapest.

Parlamentet-i-Budapest
Parlamentet i Budapest – Foto: Philipp Korting

En annan del av världsarvslistan är Hjältarnas Torg. Detta storslagna torg är en av de mest besökta sevärdheterna och är en plats vi absolut tycker man ska undvara tid för. Vid torget ligger också två konstmuseer, Budapests djurpark samt det härliga termalbadet Széchenyi så vid ett besök av Hjältarnas Torg kan man därför slå många flugor i samma smäll.

Eftersom många av de ”klassiska” i Budapest sevärdheter ligger så pass centralt kan man lätt ta sig fram mellan dessa längs fot. På bara en kvart kan du exempelvis promenera förbi världens nästa största parlamentsbyggnad, ta en mjukglass utanför den vackra St Stefansbasilikan för att sedan besöka världens kanske vackraste operahus. Självklart rekommenderar vi dock att du tar dig tid att njuta och uppleva varje plats.

Chainbridge Budapest
Kedjebron med St Stefansbasilikan i bakgrunden

Det finns naturligtvis en uppsjö av attraktioner att välja mellan men vi tycker att dessa 5 sevärdheter kan vara en bra utgångspunkt om man inte varit i Budapest tidigare. Skulle det vara så att du hellre lägger tiden på god mat, shopping, fest, bad eller något annat så kan vi rekommendera någon av alla Hop On Hop Off bussar som rullar genom staden. På så sätt får du en chans att beta av många av stadens sevärdheter i extra hög fart och får samtidigt en guide på svenska. På de flesta hotell i Budapest så går det att boka biljetter till bussarna genom receptionen.