Budaslottet

Det är tveksamt om man kan hitta något annat slott i världen som är så vackert beläget som Budaslottet. Med sin placering vid på toppen av Budaberget på Budasidan så får man här en magnifik utsikt över hela Budapest.

Budaslottet
Det upplysta och pampiga Budaslottet – Foto: Bruxelles5

[divider]

Budaslottet, som har varit med på Unescos världsarvslista sedan 1987, var förr i tiden hemvist för de ungerska kungarna. När slottet stod färdigt år 1265 kallades det därför ”det Kungliga Slottet” eller ”det Kungliga palatset”. Men i samband med att Ungern blev en republik i mitten av 1900-talet kom slottet att istället börja kallas just, Budaslottet.

Sedan Kung Béla IV gav Budaslottet sitt första utseende i renässansstil på 1200-talet så har byggnaden förstörts ett flertal tillfällen genom olika krig och bränder. Detta har gjort ett slottet bytt både stil och skepnad flera gånger. Senaste rekonstruktionsarbetet utfördes efter andra världskriget så stora delar av slottet förstördes av en brand. Trots denna våldsamma historia så är Budaslottet tillsammans med Parlamentet ungrarnas största stolthet och ett landmärke man helt enkelt inte får missa!

Det är gratis att strosa omkring bland Budaslottets innegårdar och terasser. Orkar du inte traska upp för hela Budaberget för att ta dig till slottet så går det lika bra att ta Slottsbergets bergbana, en 101 meter lång linbana som tar dig 51 meter upp för berget. Med tanke på den fantastiska utsikten över Budapest så är detta en upplevelse i sig.

Vill du hitta ett hotell i närheten av Budaslottet?