Hjältarnas Torg

Milleniummonumentet vid Hjältarnas Torg
Milleniummonumentet vid Hjältarnas Torg – Foto: Philipp Korting

 

Ska man turista i Budapest så är Hjältarnas Torg en sevärdhet man helt enkelt inte kan undvara. Hjältarnas Torg eller Hősök tere som torget heter på ungerska är kanske den mest klassiska sevärdheten av alla i Budapest. Denna klassisa sevärdhet är också en del av Unescos världsarvslista är ett måste när du besöker Budapest.

Monumentet anlades 1896 i samband med tusenårsfirandet av ungrarnas intåg men stod inte klart förrän 1929. De många olika monumenten speglar viktiga händelser i Ungerns historia. Mest utmärkande och den största attraktionen är Milleniummonumentet mitt på torget. På den 36 meter höga pelaren i mitten av Milleniummonumentet står en staty av ärkeängeln Gabriel. Vid pelarens fot står sju hövdingar som representerar de sju stammar vilka bosatte sig i Ungern runt tusen år sen.

Vid Hjältarnas Torg hittar du också också Konstmuseet och Konstpalatset. Även Szécsény-badet ligger ett stenkast härifrån. Du tar dig enkelt till Hjältarnas torg genom att promenera via Andrássy-avenyn eller ta linje M1 med tuben, stationen heter som sagt Hősök tere.

Hjältarnas Torg - en klassisk sevärdhet i Budapest
Hjältarnas Torg – en klassisk sevärdhet i Budapest – Foto: Fairyboy Lumiere

 

Vill du hitta ett hotell nära Hjältarnas Torg?