Parlamentet

Välkommen till Budapests stolthet nummer 1, Parlamentet. Belägen vid Donaus strand så är det i princip omöjligt att missa denna 268 meter långa och 123 meter breda byggnad om man besöker Budapest. Tillsammans med St:Stefansbasilikan så är parlamentet landets högsta byggnad med sina 96 meter.

Ungerns parlament
Ungrarnas främsta stolthet – Foto: Fairyboy Lumiere

[divider]

Imre Steindl blev vinnaren av en stor arkitekttävling som Ungerns kejsare hade utlyst och påbörjade uppförandet av parlamentet år 1885. När byggnaden var färdigställd år 1902 var det världens största parlamentsbyggnad, idag får den nöja sig med en andraplats på den listan. Båda presidenten och premiärministern har sina kontor här, de är dock inte öppna för allmänheten.

Huvudattraktionen väl inne i byggnaden är den mäktiga kupolsalen. Inne i kupolsalen förvaras även Ungerns viktigaste dyrgripar, kronjuvelerna, kungaspiran och inte minst Stefanskronan som har krönt 55 kungars huvuden genom Ungerns historia. Stefanskronan som har en dramatisk historia har blivit stulen, borttappad, gömt och återfunnen många gånger. Efter andra världskriget fördes kronan till USA för att förvaras på Fort Knox fram till år 1978.

Parlamentet i Budapest från nära håll
Parlamentet från nära håll – Foto: Atilla2008

Det enda sättet för dig att ta del av alla sevärdheter inne i byggnaden är genom att köpa en guidad tur nån av de dagar då inte parlamentet sammanträder. Du tar dig hit genom att hoppa på linje M2 och stiger av vid stationen Kossuth Lajos tér.

 

Vill du hitta ett hotell vid regeringsområdet?