Statsoperan

Operahuset i Budapest
Budapests vackra statsopera

Statsoperan i centrala Budapest är av många ansedd att vara världens vackraste operahus. Det var den ungerska arkitekten Miklós Ybl som fick i uppdrag av kejsaren Franz Josef att bygga ett vackert operahus i stilen nyrenässans. Uppförandet av operan som påbörjades 1875 stod sedan klart 1884, och vilket mästerverk det blev! Endast interiören är en sevärdhet i sig. Inredningen är verkligen präglad av överflöd och den stora operasalongen är utsmyckad med över 7 kg guld. Den ofantliga takkronan som hänger i operasalongen väger 2722 kg och ovanför den kan man skåda Kárloy Lotz kända takmålning av de grekiska gudarna på Olympen.

 

Takmålning av Károly Lotz
Takmålningen av Károly Lotz

För att ta reda på vilken opera, konsert eller balettföreställning som visas när du är i Budapest så är det enklast att besöka operans egen hemsida. Här går det också att boka era biljetter, men se till att vara ute i god tid då operan är ett väldigt populärt tillhåll både för turister och den vanlige ungraren.

Är man inte intresserad av att gå och se en någon föreställning så erbjuds dagligen guidade turer på operan. Statsoperan är centralt belägen vid den eleganta gatan Andrássy út och ligger precis vid en tunnelbanestation, ta er hit via linje M1.

Vill du hitta ett hotell nära operan i Budapest?